A tűzvédelem és én

Amikor kialakítottam a vállalkozásom mondhatni, még elég zöldfülű voltam. Nem igazán tudtam mit csinálok, és ez később, a mindennapi működés során sokszor elő is jött. Nem igazán tudtam magára hagyni a munkavállalóimat, nem tudtak nélkülem meghozni egy döntést sem, vagy inkább nem akartak, hiszen én alakítottam úgy, hogy mindig szükség legyen rám, mert azt gondoltam ettől lesz valaki jó vállalkozó és jó főnök. Persze gyorsan rájöttem, hogy ez teljesen balgaság, egyáltalán nem így van, és más irányba kell elindulni, amit meg is tettem, és ma már elmondhatom, hogy azon vállalkozók közé tartozom, akik nem egyszemélyes vállalkozást visznek, mégis van életük, el tudják tenni a telefont és a működés akkor is folyik tovább a cégnél, menetel minden szépen a maga rendjén.

Egyetlen terület volt, amire nem fordítottam sosem nagy hangsúlyt, a tűzvédelem területe. Mindig is felesleges mumusnak tartottam, de találtam egy szakértőt: monoron tűzvédelem témakörében a legjobbak!

Törvény által előírt, felesleges kötelezettségnek, amit nem akartam sosem megcsinálni, de mivel kötelező volt kerestem rá egy viszonylagos külső partnert, aki a dokumentumokat legyártotta, hogy ne kapjak büntetést ha ellenőrizének és el is felejtettem az egész témát.

Egészen addig, míg az egyik nagyon jó barátom, aki szintén vállalkozó, arról nem számolt be, hogy mennyire sajnálja, hogy nem találta meg előbb azt a partnercéget, akikkel most dolgoztat a tűzvédelmet illetően, mert bizony hétvégén kigyulladt valami az irodában és teljesen leégett. Egy szerencse volt, hogy senki sem tartózkodott benn, mert semmilyen rendszer nem volt erre kitalálva. Akkora viszont a kár, és még valószínűleg meg is fogják büntetni, hogy közel öt-tíz évig is ki tudná belőle fizetni ennek a jelenlegi cégnek a havi átalánydíját.

Ekkor én is észhez kaptam, és már én is a TSR Safety csapatával dolgozok, hogy nehogy hasonló velem is előforduljon, mert bizony nagy valószínűséggel be is kellene fejeznem a tevékenységemet a piacon. Sosem gondoltam bele, hogy ez nem csak kötelezettség, hanem valódi jelentőséggel bíró dolog lehet. Ma már nem mumus, teljesen máshogy állok a tűzvédelmi feladatokhoz.